Velká Čanotrye, po polsku Czantoria Wlk (nebo taky Wielka Czantoria), je nejvyšší vrchol Slezkých Beskyd. GPS: 49°40'43.797"N, 18°48'15.856"E

Chcete-li si udělat výlet s rodinou, s kamarády nebo jen sami na horu s výhledem do tří států, je to ten správný vrchol Moravy. Na severu se rozléhá rovinné Polsko s řekou Wislou tekoucí městem Ustroň. Na jihovýchodě se rozpíná panorama Slovenských hor Malá Fatra a Tatry a Javorníků, které již převládají na české straně. Západ zobrazuje nádherné panorama vrcholků Beskyd.

Cest kudy dosáhnout vrcholu je dosti. Nejschůdnější cesta je z Polska, kde se nachází lanovka která vás vyveze pod vrchol odkud se dále vydáte po červené. Jelikož jsem tudy nikdy nešel, tak nemůžu říct jaká tam je cesta. Mé výstupy na Čanotryji byly vždy z Nýdku. Není to nejlehčí trasa pro lidi, kteří sedí doma na dupě u bedny, nebo u bedny v hospodě. Ale pro občasné turisty, je to až na posledních pár metrů vcelku lehká procházka. Červená turistická značka vás vyvede až na Horskou chatu Čantoryje. Zde je hodně místa na válení se v trávě a hrátky na „jsem v Polsku, jsem v České republice“.

Rozcestník - Čantoryje

Odtud je to asi 500metrů na rozhlednu a vrchol Velké Čantoryje.

Rozhledna Čantoryje

Pokud vyrazíte za jitra, kdy je ještě docela vlhko určitě narazíte na mloky.

Mlok - Čantoryje

Při špatném počasí, zažijete trochu zklamání