Tak si tak instaluji Office 2007 Profesional. Zadám Product key, a čekám až se dokončí instalace. No nic, než se doinstaluje udělám si aspoň kafe, neb to není zrovna rychlý proces. Dostal jsem se až k dokončení instalace a prvním spuštění produktu. Najednou na mně vyskočí „Aktivační okno produktu“. Jelikož jsem připojen na internet, nebudu se zabývat telefonickou aktivací a nechám zaškrtnuté políčko „Aktivovat přes Internet“ a kliknu na další.

HUPS, „Produkt byl již aktivován vícekrát, než vám dovoluje licence.“ Cože?!? Co já vím, tak krabicovou verzi Office 2007 můžete aktivovat na dvou zařízeních (popíšu v dalším článku), a já tuto licenci měl aktivovanou jen jednou a to na tomhle počítači se stejným hardwarem. Jen jsem dělal tzv. „reinstall“. Co dál tedy? Zkusíme aktivaci přes telefon. Telefonní číslo je zadarmo, a tak zvedám mobilní telefon a volám 800 … Ale automat vás zklame a řekne, že pro volání z mobilních telefonů musíte použít jinou telefonní linku. Pozor! PLACENOU!!! No fuj, koupím si produkt a pro aktivaci musím použít další „skryté“ výdaje, jakou je účet za telefon? Volání trvá cca 5minut, což je sice maximálně 50Kč, ale i to jsou peníze.

Nevadí. Pokračujeme dále, pokládám mobilní telefon a vytáčím opět bezplatné číslo z pevné linky. „Pokecám“ si s automatem, zadám „product id“ systém mi poděkuje za používání (a teď pozor!!) Microsoft Windows XP, a sdělí mi aktivační kódy. A voiala aktivace proběhla úspěšně. Sice drbačka, ale podařilo se.

Takže:
1) Pro volání zdarma na aktivační linku Microsoftu musíte použít pevnou linku.
2) Aktivujete Microsoft Office. Systém vám poděkuje za aktivaci Microsoft Windwos XP. Pěkné :)
3) Aktivační linka funguje :) (i pro ten Microsoft Windows XP. Vyzkoušeno.)

Děkuji, že čtete tento blog o čokoládách (nebo snad ne?) :)