Používáte Adobe Acrobat Reader,? Většina windowsáků si myslím že používá. Určitě aktualizujete nejnovější záplaty nejen pro tento program. Což zase většina windowsáků nedělá, nebo se mýlím? Jednoho krásného dne jsem si nainstaloval záplatu pro Adobe Acrobat Reader 9. Pohoda, tohle má myslím Adobe vyřešeno dobře a tak vše proběhlo bez problémů. Jen do doby, než jsem zjistil že mi v Mozille Firefox nefunguje zobrazování PDF souborů. Místo dokumentu PDF se mi zobrazí tato hláška :

Chyba ve Firefox pro PDF

Co to, říkám si? Že bych aktualizoval Firefox a Adobe zakázalo používání PDF. Blbost, vždyť je to přeci otevřený formát. Tak kde se stala ta chyba? Zkouším a zjišťuji, přemýšlím a bádám. Až jsem ze zoufalství vytvořil Eula.exe v adresáři Firefoxu. Nahlásilo to sice nějakou chybu, ale dokument se mi zobrazil. Skvělá zpráva, jsem o krůček dál a konečně jsem si přečetl co jsem potřeboval. Nedalo mi to však a přemýšlel jsem dále. Nakonec mi to došlo. Problém nastal při aktualizaci Adobe Acrobat Readeru. Ten totiž požadoval nové potvrzení EULA, a proces, který ověří, že jste EULA potvrdily, se nachází v adresáři Adobe Acrobat Readeru. Jenže při zobrazování PDF v Firefoxu, se pracovní adresář nachází jinde, než render pro PDF očekává, a tak vás nepustí dále. Stačilo prostě jen spustit Adobe Acrobat Reader zvlášť, potvrdit EULA a poté je vše v pořádku.

Tuto chybu jsem objevil už dávno při zobrazování PDF v IE ještě v dobách 98ček, kdy po nainstalování Adobe Arobat Raderu do systému a poté pokus o zobrazení PDF v Internet Exploreru, kdy vyskočila hláška o potvrzení licence, avšak nepřepl se na něj fokus. Tudíž se sekl IE a člověk neznalý bádal. Stačilo ovšem získat fokus na licenci ALT+TAB, potvrdit ji a vše bylo OK.

Chybně implementovaná licence je zhouba digitální doby