Jedete na dlouhou dovolenou nebo snad potřebujete v jednom kuse fotit či prostě chcete mít železnou zásobu elektrické energie pro své fotoaparáty? Pokud vlastníte fotoaparát značky Nikon s typovým označení D80, D90, D200, D300, D700 tak vám prozradím jeden trik jak zbytečně nereklamovat funkční baterii i přesto, že vám ve foťáku nefunguje.

To si tak objednáte baterii EN-EL3e a čekáte celí natěšení na nový přísun elektrické energie. Baterie po dvou dnech cestování dorazí a dle měníte baterii ve svém Nikonu. Jenže fotoaparát hlásí, že baterie je vybitá a nezapne se. Co už, počkáte si tedy chvíli a než ta chvíle mine, dáte baterii nabít.

Baterie nabita! PAL! Aha, to jsme zase v jiném příběhu … :)

Takže ještě jednou : „Baterie nabita!“, a tudíž vám nebrání nic v tom aby jste tuto energii v akumulátoru předali svému společníkovi fotoaparátu Nikon. Čert to vem! "Baterie vybita . . . ", opět hlásí fotoaparát. Tož kde může být chyba? Špatný akumulátor? Reklamace?

Reklamace proběhne rychle a bezbolestně a za pár dní si opět můžete dát do svého fotoaparátu Nikon nový akumulátor EN-EL3e. "Baterie vybita . . . ", na vás nečekaně vyskočí hláška . . .


Příběh popsán výše je autentický přepis chvíle života jednoho mého kamaráda , jenž nečte návody ke svým elektronickým potřebám :) Ale popravdě, kdo ho čte?

No a pro vás, kteří jste pochodili také tak, že se s vámi nový akumulátor odmítá bavit mám návod pro rychlé vyřešení tohoto nemilého problému 

Každý fotoaparát Nikon má v Menu nastavení pro výběr baterie. A jelikož akumulátory a AA baterie mají jiné elektrické hodnoty, a podle nich se určuje stav nabití/vybití baterie, musíte nastavit správný typ baterie.

Nikon D90 > v Menu „Custom Settings (Uživatelské nastavení)“ → „d12: MB-D80 Battery Type (Baterie typu MB-D80)“ → „FR6 (AA lithium)“

Nikon D700 > v Menu „Custom Settings (Uživatelské nastavení)“ → „d10: MB-D10 Battery Type (MB-D10 battery type)“ → „FR6 (AA lithium)“

Nikon D80 > v Menu „Custom Settings (Uživatelské nastavení)“ → „32: MB-D80 batteries“ → „FR6 (AA lithium)“


AKTUALIZACE: Tak výše popsaný návod je mírně neefektivní. Funguje pouze chvíli. Tudíž zjišťovali jsme dále a zjistili že nové Nikony jsou více háklivější na přesné hodnoty baterií a tak NoNamy baterie často nefungují. Proto se vyplatí si koupit originál, nebo vyzkoušenou baterii.

Když nevíš, zeptej se