Je pondělí a já se vracím zpět do reality všedního dne po příjemně stráveném víkendu v Moravském krasu na akci s názvem Vodohospodářská padesátka. Název této akce je odvozen od zúčastněných lidí. Na tuto akci mohou zaměstnanci firem co mají cokoliv společného s vodou. A proč padesátka? To netuším :) ani jedna turistická trasa z několika možných (cyklo + pěšky) nemá 50Km. Letošní rok nabídl tyto trasy : P26 , P35, P42, C94, C83, C61. „P“ znamená trasu pro pěší, „C“ zase cyklotrasu. Trasu, kterou jsme si vybrali byla P26 s těmito záchytnými body :

26 km: Skalní Mlýn – Punkevní jeskyně – rozhledna Podvrší (Veselice) – Sloupsko-šošůvské jeskyně – Holštejn – Ostrov u Macochy – jeskyně Balcarka – propast Macocha – Kateřinská jeskyně – Skalní Mlýn

Jana, David a já jsme z Ostravy vyrazili do Blanska přes Brno po poledni. Po páté odpoledne jsme dojeli do Penzionu Rech , mimochodem velmi příjemný penzion s pěkným zázemím i obsluhou. Zde jsme se nechali ubytovat. Dali jsme si večeři a posléze šli pro posledního člena naší výpravy Katarínou, na nádraží.

Po cestě jsme zkusili pivo Černá hora, které mně osobně moc nechutnalo. Mohlo se klidně jednat o špatné trubky, či cokoliv jiného, takže neodsuzuji. Již se setmělo a tak jsme na pokoji trošku popili ať se psychicky připravíme na zítřejší výšlap, dali skvělou čokoládu s oříšky a nevím kdy, šli spát.

Ráno budíček, který znamenal vlétnutí divé ženy do pokoje s hlasitým oznámením, že bychom už měli VŠICHNI vstávat. Co se dá dělat, tvrdá ruka zasáhla a my vyskákali z postele 5minut před normálním budíkem. Ranní hygiena, sbalit se, nechat si zabalit snídani a vyrazit na autobusové nádraží v Blansku.

7:42 a sedíc v autobuse se cítím ještě jako bych spal. Večer byl asi fakt krutý :) Autobus do Blansko, Skalní Mlýn jede asi 10minut. Zde proběhla povinná registrace účastníků a výšlap může začít. Takže, hurá do přírody za krásami Moravského krasu. A že jich po cestě je. Hned po 2kilometrech můžete navštívit Punkevní jeskyni celou trasu si můžete prohlídnout zde. Postupně do mapy budu zapisovat zajímavosti po cestě. Celou trasu jsme prošli bez žádných problémů, sem tam nám i svítilo sluníčko, ale nepršelo a to je hlavní! Nesmí samozřejmně chybět zpěv a tak jsme aspoň s Katarínou zpívali co to šlo. Všem, které jsme po cestě potkali a nelíbilo se jim to, se omlouváme.

V cíli jsme počkali než přijel autobus a my vyrazily zpět do Blanska. Nakoupili víno, brambůrky a brambůrky a poslední cesta pěšky z autobusáku do penzionu. Sprcha, večeře a … fotbal. Kdo se díval, určitě mi dá za pravdu, že Slovensko vs. Česká republika byl dobrý zápas, avšak popravdě si myslím, že Slováci hráli lépe, jen kdyby se nenechal slovenský hráč vyloučit. Poté se šlo z důvodu psychických spát (neb po fyzické stránce bych klidně dal ještě celou trasu znova).

Neděle ráno jsme si trochu prospali, i když jsme většina byly už v půl sedmé vzhůru (hm, co se dá dělat. Tak příště.) Uklidili jsme apartmán, sbalily si věci, vrátili klíče a šli si projít trochu Blansko směrem na autobusové nádraží. 11:15 měl sice autobus vyjet, ale pan řidič moc nespěchal tak přišel teprve ve dvacet ale přišel a to potěší. Jeli jsme se podívat do Punkevní Jeskyně a do Kateřinské jeskyně. Doporučuji, je to pěkná prohlídka a v Punkevní jeskyni i s plavbou po lodičce. Děkuji slečně v Informacích ve Skalním mlýně za uschování našich batožin.

Vše jsme stihli tak akorát, a měli jsme ještě čas aby jsme si dali kafe a čokoládu (nečekaně s oříšky). Autobus ze Skalního Mlýna přijel naštěstí na čas a my stihli vlak z Blanska do Brna, kde jsme si dali v nádražní restauraci oběd a poté nasedli na vlak domů.

V Moravském krasu je velmi krásná příroda