Sobota je stvořená pro večerní grilování s kamarády a nějaké to popíjení. Pokud však víte, že v neděli jdete na kopec, a máte zkušenosti s pitím před výšlapem, budete se snažit buď pít málo nebo se opít rychle ať můžete do rána vystřízlivět.

Ráno v osm budiček, vyprat, pověsit prádlo uklidit a nachystat se na hory. Po deváté hodině jsem již startoval auto a jel směr Frýdek-Místek, kde jsem počkal na pěknější a milejší stvoření než jsem já. Jana a Káťa přijeli vlakem podle plánu a mohlo se přemýšlet odkud se vůbec na ten krásný kopec ve tvaru „U“ vydáme. Rozhodnuto byla Morávka a tak jsme autem pokračovali až na místo startu. Morávka je malá, ale docela protáhla vesnice a někde v uprostřed je parkoviště, kde se dá nechat auto a odtud vyrazit do kopců.

Cesta po zelené i přes mírné převýšení byla pro některé docela náročná, neb neznají poučku kterou jsem psal v úvodu. Ale kloubok dolů, zvládla celý výšlap bravůrně i přes kocovinu. Postupným stálým a mírným stoupaním stále po zelené značce dojdete až na Pomník padlých partizánů na Travném (891m.n.m). Zde si můžete spočnout, ale lavičku nenajdete :) Odtud je již celé cesta pohodičkou, neb stoupání nedosahuje žádných velkých převýšení. Dá se říct, že je to „skoro!“ po rovince. Po asi 1,5Km dojdete na vylesněné místo, kde se nachází stříška s posezením. Zde si můžete odpočinout, podívat se na mapu „Kudy dál“, dát si svačinu a něco nafotit.

Milá společnost na TravnémStrom na Travném

Hlavně nezlenivět a v pravý čas se vydat dále. Pokračujeme stále po zelené přes Malý Travný (1099 m.n.m.) až na Travný – roczestí, kde se rozdělují cesty a opustíme zelenu směrem na vrchol Travný po modré stezce. Tenhle kousek je velmi pěkný, i když je všude kolem vás skoro 100% vlhkost a ještě k tomu poprchává. Při dobití vrcholu zjistíte, že nejste na místě kde chodí moc turistů, neb je celý vrchol pokryt flórou od keříků po stromy tak hustě, že se opravdu musíte držet jen vyšlapaných stezek. Najdeme zde i vzpomínku na ztracené dítě.

Pomník ztraceného na Travném

Zpět se můžete vydat stejnou trasou jako jste přišli, nebo jako my dále po modré až do Pražma, kde po asfaltové cestě pokračujete zpět na start. Vedle se nachází hned hotel s restaurací, a tak příjemné občerstvení po tůře bodne. Sednout do auta, nezpomenout nechat nastoupit i spolucestovatelé a v klidu s pocitem perfektního výletu vyrazit domů.

Na Travném je opravdu dost trávy