V neděli 10.května 2009 jsem si udělal menší výlet do Beskyd a tentokráte na Smrk GPS : 49°30'29.561"N, 18°22'13.454"E

Po sobotní oslavě, akci se sice nevstávalo nejlépe, ale vzbudil jsem se sám bez budíku v 5:55 a tak jsem se začal chystat. Nejhorší bylo vymyslet co na sebe a jaké boty si vzít. Strašili mne, že na Lysé je ještě půl metru sněhu. Zapl jsem tedy počítač mrkl na webku a na Lysé ani stopy po nějakém sněhu či blátě. Tudíž šustky, tričko a mikina a boty lehké vycházkové. A nejdůležitější součást výbavy, pláštěnku.

Zpáteční cena za vlak 141,– Kč a jedeme. Na Ostravici poslední nákup důležitého vybavení (voda a nějaké čoko pro energii). Vyrazili jsme po červené stezce směrem na Smrk – sedlo. Velmi krásná krajina kterou jsme procházeli a nádherné teplé a v lese přívětivé počasí, nás velmi potěšilo.

Zastávka - Smrk

Po první zastávce někde v půlce začala ta nejkrásnější část výšlapu. Žádné prudké převýšení, samé kličkovaté skoro rovinky a sem tam kupka sněhu.

Sníh - Smrk

Kdo nezažije výstup na Smrk, neví o jak nádherný výlet přicházi. celou dobu jde vidět údolí pod Smrkem (Ostravice, Frýdlant, Frenštát) a Lysá Hora.

Od Smrk-Sedlo je asi 1Km chůze s převýšením 100metrů. Během tohoto kilometru jsme šli celou dobu po sněhu. ano, opravdu je květen :)

Sníh na Smrku

Pokud dorazíte na vrcholek, můžete si slézt kousek níž, kde se můžete pokochat výhledem na krajinu.

Rozhled Smrk
Cestu dolů jdete jsme šli zpět na Smrk-Sedlo a dál po žluté stezce směr vodní nádrž Šance. Jde se i kousek po cestě, jen nesmíte se koukat po okolí a hledat značky, protože se nejde celou dobu po silnici, kde mimochodem auta a kolaři jezdí jako hovada, ale zahnete do lesa, kde jdete kolem kouzelného zlomu, který vytvořila krajina z kamenů. Projdete po cestě kolem Šance až k hrázi, odkud můžete jít kolem Mazáckých vodopádů až do Ostravice. Ti otrlejší jedinci, mohou zkusit jít bosky, ale nedoporučuji. Ještě teď mi z toho ve šlapách píchá. Pláštěnka se vyplatila, nebo během cesty z Šance na Ostravici dvakrát docela silně zapršelo.

Panorama Šance

Beskydy jsou opravdu krásné