Prosinec 2009


Příjemné prožití čehokoliv v čemkoliv.

Každý ať si doplní dle vlastního uvážení, neb nemám rád vnucování něčeho co druhého netěší :) A na odlehčenou mám pro vás takové, no něco jako PF :)

Vánoce

(neberte to prosím vážně)

Začaly nám vánoce a tak dostanete třeba pod stromeček nový notebook s Windows 7 a internetem 4G od T-mobile či jakékoliv jiné bezdrátové připojení „přes mobil“. Nebo se jakkoliv dostanete ke konfiguraci „Windows 7 + Internet 4G od T-mobile“. Jaképak rozhořčení nastane, když se chcete připojit. Pokud jste totiž vše udělali správně dle návodu, stejně se nepřipojíte a skončíte na „Vytáčení *99# …“. Co s tím? Problém je v souboru raspppoe.sys, který zajišťuje přípojení PPP over Ethernet Protocol. Jenže ve Windows 7, tento soubor nespolupracuje tak jak bychom chtěli.

Řešení? Sehnat si starý driver (SYS), který nám funguje. Tuto můžete vzít buď třeba z Vist (32 i 64). Soubor se nalézá třeba zde Tak máte soubor na disku a teď jak ho nacpat kam patří? Zkuste si ho zkopírovat do C:\windows\sys­tem32\drivers :) no nepůjde to kvůli ochraně systémových souborů. Takže pokud víte jak obejít tuto ochranu, pokračujte dle svého uvážení. Pokud nevíte, tak čtěte dále.

Jak přehrát ve Windows 7 chráněné soubory systému?
Systém windows má v nových verzích ochranu svých souborů, aby jste si je třeba „nahodile“ nevymazali a tak by se vám zhroutil systém. Proto musíte převzít vlastnictví aby jste mohli se souborem „cokoliv“ dělat. Takže raději dále bez obkeců. Stáhněte si tento ZIP soubor. Rozbalte ho, a přidejte do registrů soubor InstallTakeOw­nership.reg (stačí dvakrát poklikat a potvrdit). Poté se vám v nabídce objeví možnost „Převzít vlastnictví …“ Tímto kdykoliv budete potřebovat zaměnit/přejmenovat nějaký systémový soubor, stačí na něj kliknout pravým a dát „Převzít vlastnictví …“.

Prevzit vlastnictvi

Takže, už umíme převzít vlastnictví a proto výše popsaným návod aplikujeme na soubor raspppoe.sys, ten poté přepište starším souborem, který jste si sehnali z Vist. Udělejte restart a můžete s radostí na internet. A pak si třeba přečtěte i podporující Hardware pro vaše služby. Protože T-mobile má napsáno, že podporuje jen od W2k do W Vista.

Jak jednoduše na internet :)

Dokud se vám nestane něco, čemu nevěříte že je možné, prostě tomu neuvěříte i kdyby to vyprávěl příbuzný. Tak třeba kouskům dřeva v chlebu jsem uvěřil, neb jsem ho už tam několikrát měl. Ale to je myslím ještě „normální“. Jenže mít třeba myš v nějakém sáčku s jídlem? Zvlášť když jsou všude výstupní kontroly. No dobrá. Myši přece u jídel často bývají a sem tam se nějaké připlete kam nemá. Ale už jste slyšeli o lámacím noži v oplatce? No já ještě nikdy, dokud jsem to nezažil na vlastní oči.

„Sestra se zakousla do oplatky a málem jsme jeli do nemocnice, protože se zakousla do lámacího nože.“

Věřili by jste tomuhle příběhu? Já bych to přešel, nebýt to mojí sestry s : „no možná se to stalo“. A pro vás, kteří si říkáte to samé mám pár fotek.

Dobrou chuť přeji

Pokdu vám někdy někdo něco doporučí, většinou vám řekne seznam všech věcí, které by si on sám pořídil/udělal. Pokud vám však doporučí nic chce tím obvykle říct, že v zadaných parametrech či v zadané situace nemůže prakticky nic doporučit.

A co nám doporučuje AMO ? Doplňky pro jejich aplikace, jimiž jsou Firefox, Thunderbirde, Sunbirde a SeaMonkey, které vám do základní verze programu doplní jisté funkčnosti, dle charasteriky doplňku. Doplňků je spousty, ale vybrat z nich ty „potřebné“ je těžké, a tak existuje seznam doporučených doplňků. Ale pokud vám při výběru doplňků pro thunderbirde vyskočí tato hláška „Ve více než tisíci doplňcích si jistě každý najde ten svůj. Pro začátek vám nabízíme pár našich oblíbených. Užijte si je!“ a pod ní se nezobrazí jediný doplňek, začnu přemýšlet jestli jsou vůbec nějaké doplňky „potřebné“.

Mozzila doporučuje

A když jsme u těch doplňků, tak do Thunderbirdu jsem si nainstaloval nakonec dva. České slovníky pro kontrolu pravopisu a MinimizeToTray.

Nedoporučujte to co by jste si sami neinstalovali

Tak si tak instaluji Office 2007 Profesional. Zadám Product key, a čekám až se dokončí instalace. No nic, než se doinstaluje udělám si aspoň kafe, neb to není zrovna rychlý proces. Dostal jsem se až k dokončení instalace a prvním spuštění produktu. Najednou na mně vyskočí „Aktivační okno produktu“. Jelikož jsem připojen na internet, nebudu se zabývat telefonickou aktivací a nechám zaškrtnuté políčko „Aktivovat přes Internet“ a kliknu na další.

HUPS, „Produkt byl již aktivován vícekrát, než vám dovoluje licence.“ Cože?!? Co já vím, tak krabicovou verzi Office 2007 můžete aktivovat na dvou zařízeních (popíšu v dalším článku), a já tuto licenci měl aktivovanou jen jednou a to na tomhle počítači se stejným hardwarem. Jen jsem dělal tzv. „reinstall“. Co dál tedy? Zkusíme aktivaci přes telefon. Telefonní číslo je zadarmo, a tak zvedám mobilní telefon a volám 800 … Ale automat vás zklame a řekne, že pro volání z mobilních telefonů musíte použít jinou telefonní linku. Pozor! PLACENOU!!! No fuj, koupím si produkt a pro aktivaci musím použít další „skryté“ výdaje, jakou je účet za telefon? Volání trvá cca 5minut, což je sice maximálně 50Kč, ale i to jsou peníze.

Nevadí. Pokračujeme dále, pokládám mobilní telefon a vytáčím opět bezplatné číslo z pevné linky. „Pokecám“ si s automatem, zadám „product id“ systém mi poděkuje za používání (a teď pozor!!) Microsoft Windows XP, a sdělí mi aktivační kódy. A voiala aktivace proběhla úspěšně. Sice drbačka, ale podařilo se.

Takže:
1) Pro volání zdarma na aktivační linku Microsoftu musíte použít pevnou linku.
2) Aktivujete Microsoft Office. Systém vám poděkuje za aktivaci Microsoft Windwos XP. Pěkné :)
3) Aktivační linka funguje :) (i pro ten Microsoft Windows XP. Vyzkoušeno.)

Děkuji, že čtete tento blog o čokoládách (nebo snad ne?) :)