Červen 2009


Velká Čanotrye, po polsku Czantoria Wlk (nebo taky Wielka Czantoria), je nejvyšší vrchol Slezkých Beskyd. GPS: 49°40'43.797"N, 18°48'15.856"E

Chcete-li si udělat výlet s rodinou, s kamarády nebo jen sami na horu s výhledem do tří států, je to ten správný vrchol Moravy. Na severu se rozléhá rovinné Polsko s řekou Wislou tekoucí městem Ustroň. Na jihovýchodě se rozpíná panorama Slovenských hor Malá Fatra a Tatry a Javorníků, které již převládají na české straně. Západ zobrazuje nádherné panorama vrcholků Beskyd.

Cest kudy dosáhnout vrcholu je dosti. Nejschůdnější cesta je z Polska, kde se nachází lanovka která vás vyveze pod vrchol odkud se dále vydáte po červené. Jelikož jsem tudy nikdy nešel, tak nemůžu říct jaká tam je cesta. Mé výstupy na Čanotryji byly vždy z Nýdku. Není to nejlehčí trasa pro lidi, kteří sedí doma na dupě u bedny, nebo u bedny v hospodě. Ale pro občasné turisty, je to až na posledních pár metrů vcelku lehká procházka. Červená turistická značka vás vyvede až na Horskou chatu Čantoryje. Zde je hodně místa na válení se v trávě a hrátky na „jsem v Polsku, jsem v České republice“.

Rozcestník - Čantoryje

Odtud je to asi 500metrů na rozhlednu a vrchol Velké Čantoryje.

Rozhledna Čantoryje

Pokud vyrazíte za jitra, kdy je ještě docela vlhko určitě narazíte na mloky.

Mlok - Čantoryje

Při špatném počasí, zažijete trochu zklamání

Mazácké vodopády jsou krásné stejně jako celé Beskydy. Nádherná scenérie tvořená živly země. Kamení tvarované tekoucí vodou již několik tisíc let vás nadchne stejně jako roklina vytvořená potokem Mazák. Cesta k vodopádům je ale velmi nebezpečná a méně zdatní „turisti“, bez kvalitní obuvi a nějakých zkušeností by neměli riskovat se do těchto míst dostat.

Z fotek to tak nevypadá, ale tady je roklina asi 10metrů (a více) hluboká :

Roklina - Mazák

17ti metrový vodopád s asi 20metrovým vlnitými kaskády :

Kaskády - Mazák

Na další fotce vidíte 17ti metrový vodopád :

Vodopád - Mazák

Fotky jsou nic moc. Ale jsem rád i za tyhle „skicy“. Nebyla to žádná prdel fotit bz stativu na tomto místě. Příště vím, jak se vybavit a tak se budu těšit na lepší foto výsledky. Po mazáku si můžete klidně zajít ještě na Lysou horu :)

Mapka Mazák
autor modelu Jan Miklín

Mazácké vodopády jsou největší v Beskydech

Vlakem jezdím denně, a hlášení jenž na nádražích často slýchávám prostě už jdou jedním uchem dovnitř a druhým hned ven. Někdy ani to ne.

Ale dneska jsem se do hlášení zaposlouchal. Znělo takhle : „… vlak přijede na kolej první. Vlak zde jízdu končí, prosíme vystupte si.“ Začal jsem přemýšlet nad logikou tohoto hlášení a dospěl k názoru, že je to totální blbost.

Proč hlásí pro lidi ve vlaku „prosím vystupte si“, když to ti lidé slyšet prostě nemohou, když ještě mají třeba kilometr k nádraží? Lze to nějak vysvětlit, nebo je to opravdu tak jak si myslím, že ten kdo vymyslel toto hlášení nad ním nepřemýšlel?

Logika není vždy logická pro všechny